Spørsmål du bør stille deg selv før du pusser opp huset

  • Hva skal pusses opp? 
  • Hvor mye koster oppussingen? 
  • Bør jeg tilkalle hjelp til oppussing? 

Når det kommer til oppussing, så er det en rekke spørsmål det kan være lurt å stille seg før du begynner prosjektet. Ved å ta et steg tilbake, reflektere, og få et overblikk over situasjonen vil du kunne se for deg eventuelle utfordringer som kan dukke opp. I tillegg får du jo en sterkere formening over hvordan du vil at ting skal se ut når du er ferdig.

Hva skal pusses opp? 

Jeg synes det alltid er greit å starte et oppussingsprosjekt ved å spørre meg selv hva det er som faktisk skal pusses opp. Det er greit å starte med en generell idé, men hvis man ikke er mer konkret om hva man vil endre, så utvider slike prosjekter seg ofte – man vil bare pusse opp mer og mer. 

Spesifikt er det lurt å tenke på hvordan man vil at følgende deler av huset skal se ut, og hvilke materialer man bør bruke: 

Vegger: Hvilken farge skal veggene ha? Skal de bestå av MDF-plater, spilepanel, eller en annen type materiale? Det har siden rundt 2010 vært populært å bruke MDF-plater, noe som skaper en ren og enkel design. Nå for tiden brukes det jo en del mer kreative løsninger, så for de som vil at ting skal se litt annerledes ut er det bare å utforske andre alternativer.

Gulv: Skal gulvet bestå av treverk, flis, tepper, eller en annen type materiale? Og hvis man velger tepper, skal de være heldekkende, eller skal man velge teppefliser? Det finnes ulike fordeler for alle materialer man velger mellom: Heldekkende tepper kan som regel hjelpe til med å skape en koselig og “helhetlig” stemning i et lite rom, mens fliser varer lengre, og de åpner for å være litt mer kreativ med tanke på design. Når du velger hvilket gulv du vil ha, tenk på hvilken stemning du vil skape, og hvilket materiale som kan hjelpe til med å skape den stemningen. 

Tak: Det første du kan spørre deg selv er om du trenger å gjøre noe med taket. Ofte er det jo ganske generisk, flatt, og hvitt, slik at det passer godt sammen med de fleste vegg- og gulv-løsninger. Hvis du vil gjøre noe med det, så kan du tenke på hvilken farge du vil ha, om du vil senke det for å spare opppvarmings-strøm, og lignende. 

Hvor mye koster oppussingen? 

Det er enklere å kalkulere sånn ca. hvor mye oppussingen koster når du har bestemt deg for hva som skal pusses opp. Du kan utføre en grov utregning over hvor mye materialene koster, slik at du kan vite om du kan finansiere oppussingen med sparepenger, om du trenger å ta opp lån, eller om du rett og slett bestemmer deg for å vente til du har bedre råd. 

Bør jeg tilkalle hjelp til oppussing? 

Å pusse opp et hjem kan ta mye tid og ressurser. Da finnes det en rekke personer man kan spørre om hjelp: 

  • Familie og venner vil ofte være glade for å hjelpe til med oppussingsprosjektet ditt. Å pusse opp er en fin måte for å samle nære og bekjente for å skape god stemning og ta i ett tak for en god sak – og det skader ikke å belønne hjelperne med litt pizza underveis. 
  • Naboer kan besitte ferdigheter og kunnskap som familie og venner ikke har, når det kommer til snekring, baderomsløsninger, og andre områder. Hvis du vet om noen som kan gi deg litt støtte med ting du synes er vanskelig, så er det bare å spørre; ofte vil behendige naboer bli smigret over å bli spurt om å hjelpe til med en spesialferdighet de har. 
  • Profesjonell hjelp kan være et lite fristende alternativ, siden man vet at det som regel koster en del. Når det gjelder rørlegging, elanlegg, og lignende, derimot, så gjør du en god investering ved å tilkalle en håndverker for å gjøre disse tingene for deg. Da sparer du mye potensielle plager i fremtiden. Slik kan du føle deg trygg på at ting blir gjort på riktig måte.